Om Sajten

Hårdrock

2011-11-28 22:25 #0 av: felixhaljeskog

Hårdrock är ett av världens populäraste musik genre som började slå sig fram genom helvetets portar för att dyka upp i världen vi lever i idag. Det grundades i början av 1970-talet och har sedan Black Sabbath gjorde succé med det nya "tunga" soundet som idag kallas Hårdrock, bara utvecklats mer och mer för varje år som har gått. I dagens läge finns inte längre bara Hårdrock utan många fler genre som grundas på den musikstilen, som t.ex. Power Metal, Black Metal eller Death Metal och många fler.

Hårdrock, eller som idag kallas Heavy Metal, grundades i början av 1970-talet. Många säger att Black Sabbath var dem som grundade hårdrocken men som egentligen var Led Zeppelin, även om Led Zeppelin spelade Bluesrock så var det dem som först kom med hårdrocken, Black Sabbath däremot utvecklade det "tunga" soundet.
Det man mest känner igen hårdrocken för, förutom dem tunga riffen från elgitarrerna, är deras låt texter. Låt texterna handlar för det mesta om ockult, döden och hat, även om dessa texter kan verka deprimerande eller skrämmande så inspirerade det många fler band som t.ex. Led Zeppelin och Deep Purple, som också anses som grundare till hårdrocken.
"The Metal Gods" som Judas Priest kallas, var dem som med senare år kom att grunda det som idag kallas Heavy Metal, när genret heavy metal dök upp så dröjde det inte länge innan namnet hårdrock glömdes bort och heavy metal var det nya hårdrock. Judas Priest är det band som senare skall komma att inspirera alla andra nya band som nu har kommit och sända "Nitar och Läder" frammåt i tiden.
Judas Priest kom på 1980-talet och fler kända band ökade väldigt fort, band som t.ex. Mötley Crue, Scorpions och Twisted Sisters slog igenom väldigt fort och är än idag väldigt stora. På 1980-talet kom även flera kända undergenre som t.ex. sleaze metal, trash metal, black metal och death metal.

Nirvana var ett av dom band som kom under 1990-talet och var en av dom som kom att hamna i musik genret "alternative rock". Nirvana kom att slå igenom stort i dom flesta länderna i början av 90-talet och hamnade högt i topplistorna. I Sverige slog även stora band igenom som t.ex. Hammerfall och In Flames och som även idag är dom två största banden i Sverige och väldigt stora även i andra länder.

2000-talet har sin gång, och banden blir bara fler och fler, och om kanske 50 år från och med nu så kommer dagens band vara våra Black Sabbath eller Led Zeppelin.

Skrivet av Felix Häljeskog

Anmäl
2011-12-03 19:05 #1 av: Maria

Tack för en bra artikel.

Jag gillar våra svenska band Hammerfall och In Flames.

/Maria

 

Anmäl
2011-12-03 19:34 #2 av: felixhaljeskog

:D 
Ja dom e några som kommer finnas i huvudet i en längre framtid :D

Anmäl
2012-01-02 12:03 #3 av: sighni

Sandy Pearlman var den förste som använde ordet "Heavy metal". Han blev senare manager åt Blue Öyster Cult. BÖC skulle förkroppsliga hans idéer. Sandy hade idéer liknande de som H.P. Lovecraft hade men var också intresserad av alkemi bl.a. Metal kommer ifrån detta och att det skulle förklara musikens tyngd och styrka. Det fnns mer om detta på nätet. Detta blir mycket kortfattat.

http://clivedavisinst.tisch.nyu.edu/object/sandypearlman.html

Anmäl
2012-01-03 14:12 #4 av: [stblues35]

Nån glömde visst bort Deep Purple?:)

Anmäl
2012-01-20 23:00 #5 av: GIKmio

Många har hävdat att The Kinks låt You really got me från 1964 ska varit en inspirationskälla för den kommande hårdrocken.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2012-01-21 20:25 #6 av: [stblues35]

Det började redan med klassiska kompositörer...

Anmäl